Mobiel werken - Tips voor jouw gezondheid // #2 in een tweeluik over de sterk opkomende trend van het mobiele werken en de gevolgen daarvan
In mijn vorige blog schreef ik al over het mobiele werken, het BYOD beleid dat hierdoor aan het opkomen is en de impact die het heeft op onze gezondheid. We werken tegenwoordig op kantoor zelfs 'mobiel', met een laptop en tablet aan een bureau dat door meerdere mensen kan worden gebruikt. In deze bijdrage wil ik graag ingaan op het ergonomische aspect van mobiel werken. Door wat slimme toepassingen kunnen we al een hoop winst behalen in gezond mobiel werken.
Het fysieke ongemak van BYOD en mobiel werken
Even een kleine terugblik. Ik schreef pakweg 2 weken geleden al over de fysieke ongemakken die steeds meer mensen ondervinden door mobiel werken. Er wordt aan de eettafel gewerkt, aan het bureau van de lange collega en in de auto. Allemaal plekken die niet gemaakt zijn om lang en comfortabel in te werken. En toch doen we het meer en meer. Daar komt ook nog eens bij dat de baas steeds liever ziet dat we onze eigen apparaten mee de werkvloer op nemen. Zo werken er steeds meer mensen met één van de meest ergonomisch onverantwoorde apparaten; de laptop. Wat betreft mobiliteit een zegen, het lichaam.... mwah, niet echt een grote fan. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die 'business' zien in mobiel werken, en daar handige apps en oplossingen voor ontwikkelen.
Mobiele apps
Het is erg belangrijk om een goede houding aan te nemen. Helaas is dat op plekken waar de basis voorwaarden zoals een juist afgesteld bureau en bureaustoel ontbreken wel eens lastig. Werkomgevingspecialist Steelcase liet begin dit jaar al in een onderzoek zien dat we onszelf door mobiel werken verschillende ongezonde houdingen zijn gaan aanleren.
Het is dus heel belangrijk om aan een goede houding te blijven denken. En daar komt Posture Corrector om de hoek kijken. Met deze app kun je gedurende de dag tips ontvangen om je houding te verbeteren. Dit kan de algemene lichaamshouding zijn, maar ook een specifiek onderdeel van het lichaam, zoals de rug.
Met zelf in te stellen intervallen kun je om de zoveel minuten een notificatie krijgen met een tip om je houding te verbeteren.
Ergo@WSH gaat nog een stapje verder dan posture corrector, en geeft je een advies op maat. Upload een foto van jezelf in je werkhouding en de app zal je verschillende adviezen geven (mocht dat nodig zijn).
Daarnaast bevat de app nog twee handige features. Zo heeft hij verschillende simpele rekoefeningen voor het gehele lichaam, en geeft hij je advies over het tillen van objecten aan de hand van foto's of een video van jezelf.
Met je 'zo zit ik goed' apps aan boord kun je eindelijk mobiel gaan werken. Buiten kantoor een goede werkplek vinden waar het rustig is, de koffie motiverend lekker proeft en het internet ook nog gratis je laptop in schiet was lange tijd echter lastig. De mannen van Worksnug vonden dat het tijd werd daar iets aan te veranderen, en zijn aan de slag gegaan met een website en een app om jou naar de beste werkplek in jouw omgeving te leiden. Het werkt heel simpel. Je zoekt op plaats of via GPS met je telefoon, en Worksnug wijst jou de beste plekken om te werken, zoals cafés en coffee corners. Op onderstaand plaatje kun je zien dat er naar allerlei zaken wordt gekeken die een werkplek tot een goede maken.
Heb je zelf een betere plek die nog niet bekend is in Worksnug, dan kun je die zelf toevoegen en een recensie invullen.
Mobiele oplossingen
Het gebrek aan mobiele werkplekken heeft verschillende bedrijven doen besluiten te werken aan handige oplossingen. Zo zijn de samenwerkende bedrijven Regus en NS met station2station gekomen, een concept waarbij de 20 grootste treinstations van Nederland worden voorzien van werkplekken. Voor een bescheiden bedrag per maand kun je op al deze stations terecht waar er koffie, verstelbaar meubilair, wifi en verschillende zalen tot je beschikking staan. Vooral het meubilair spreekt me aan, aangezien dit verstelbaar is en dus voor iedereen naar eigen wens kan worden afgesteld.
Regus is, en dat is niet geheel toevallig als 's werelds grootste aanbieder van mobiele werkplekken, op het moment ook bezig met werkplekken op tankstations. In Duitsland loopt een experiment met 70 stations rondom Berlijn. Het is niet bekend of dit concept ook in Nederland gaat worden geïntroduceerd, en wanneer. Naar mijn idee is dit wel één van de betere plekken, aangezien de mensen die vaak buiten kantoor werken veel 'on the road' zijn en onderweg dus heel simpel een mobiel ingerichte werkplek aan de snelweg kunnen pakken.
Jouw verantwoordelijkheid
Als je mobiel werkt, of dat nu thuis of onderweg is, het gezondheidsaspect ligt in je eigen handen. We worden meer dan ooit uitgedaagd om goed aan onze werkhouding te denken, en hebben dan ook erg veel baat bij alle innovaties die op het moment aan het opkomen zijn zoals apps en fysieke oplossingen. Zorg er echter wel voor dat je ze ook gebruikt. Misschien een handige tip; spreek met een vriend/vriendin/collega af om met bijvoorbeeld een app aan de slag te gaan. Het is dan vele malen makkelijker om het langer vol te houden. Succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten