Mobiel werken - productief een stijve nek krijgen // #1 in een tweeluik over de sterk opkomende trend van het mobiele werken en de gevolgen daarvan
Mobiel werken is al lang geen nieuw begrip meer. Door de absurde snelheid van technologische ontwikkelingen kunnen we nu overal werken. Op maandag stellen we lekker vertrouwd offertes op vanaf het kantoor, op woensdag sturen we een belangrijke e-mail de deur uit terwijl de tanden nog gepoetst worden en op donderdag zitten we tussen 2 afspraken in een uurtje met een belangrijke leverancier uit China te Skypen vanuit de auto. Is deze ontwikkeling een zege voor de steeds mobielere en globaliserende wereld waarin we leven? En een belangrijk puntje voor ons; trekt ons lichaam al die verplaatsingen en verschillende werkhoudingen wel?
In principe werken we al een aantal jaar 'mobiel'. Zo hebben we de mobiele 'autotelefoon' al in 1980, met kort daarna de introductie van de laptop. Door de jaren heen zijn deze apparaten steeds beter en toegangelijker geworden, waardoor we gemakkelijker buiten de muren van het bedrijf konden functioneren. Er kwam mobiel internet en steeds meer bedrijven gingen werken met cloud computing, waardoor belangrijke bestanden en programma's overal op te roepen, te gebruiken en te wijzigen zijn. Er zijn bedrijven die hun pand gebruiken als symbool voor hun bestaan, terwijl ze hun werkzaamheden net zo goed vanuit huis kunnen doen.
Ik zie vooral veel problemen met de manier waarop we op het moment met ons lichaam om gaan. We werken overal en we vinden het prachtig. We voelen ons goed bij het feit dat we meer kunnen doen, dat we overal werk kunnen verzetten, en vooral ook dat de baas daar heel blij mee is. Maar voelen we ook die rug trekken als we thuis de laptop op de koffietafel hebben staan, of de nek stijf worden als we aan een te laag tafeltje zitten in een cafeetje? Het probleem met mobiel werken is dat eigenlijk geen enkele plek waar we dat doen aangepast is om daadwerkelijk lekker te kunnen werken. We missen op die plekken de juiste tools om lekker te zitten, een goede houding aan te nemen en deze ook te houden. De eettafel is om aan te eten, de autostoel is ontworpen om ontspannen achterover te zitten en het koffietafeltje bij die klant is... Naja, vul maar in.
Los van al dat stoffige
We kennen allemaal wel iemand die jaren terug al op feestjes vol trots vertelde dat hij op maandag en donderdag thuis mocht werken van de baas omdat hij daar ook de beschikking had over een computer met alle software die nodig was om zijn werkzaamheden uit te voeren. En het scheelde enorm in reistijd. Hoewel het huidige model van mobiel werken al een stap verder gaat dan het hier beschreven 'thuis werken', is daar wel de basis gelegd voor de fase waarin we nu zitten. Want feit is, we hoeven niet meer op kantoor te zijn of zelfs achter een computer te zitten om ons werk te doen. We kunnen werken waar we willen. Overal. Altijd. Ik ga niet eens proberen originele plekken te bedenken, want ze zijn vast al eens geprobeerd.In principe werken we al een aantal jaar 'mobiel'. Zo hebben we de mobiele 'autotelefoon' al in 1980, met kort daarna de introductie van de laptop. Door de jaren heen zijn deze apparaten steeds beter en toegangelijker geworden, waardoor we gemakkelijker buiten de muren van het bedrijf konden functioneren. Er kwam mobiel internet en steeds meer bedrijven gingen werken met cloud computing, waardoor belangrijke bestanden en programma's overal op te roepen, te gebruiken en te wijzigen zijn. Er zijn bedrijven die hun pand gebruiken als symbool voor hun bestaan, terwijl ze hun werkzaamheden net zo goed vanuit huis kunnen doen.
Geen tijd te verspillen
Wat zijn nu de grote voordelen van mobiel werken? De 'voors' klinken erg goed. Zo is #1 de productiviteit hoger, ben je #2 constant 'work-ready' en kun je #3 jezelf flexibeler opstellen. En daar zit wel iets in. Laten we er een voorbeeld bij pakken om deze drie voordelen uit te beelden.
Ik ben grafisch ontwerper en werk gedurende de dag eigenlijk overal. Op kantoor, in de auto, bij de klant en thuis. Op kantoor heb ik een laatste opzet gemaakt voor de bestickering van het wagenpark van een hovenier, waar ik in de middag een afspraak heb. Terwijl ik naar mijn auto loop bevestig ik via het e-mail programma op mijn telefoon de afspraak van volgende week met een andere grote klant. In de auto bel ik met een collega over een opdracht die binnen gehaald moet worden om de targets te halen. Eenmaal aangekomen bij de hovenier beschik ik nog over een half uur vrije tijd tot de afspraak begint. Ik besluit mijn laptop erbij te pakken en een half uurtje te besteden aan een opzet van een nieuwe huisstijl voor een bedrijf uit de buurt. Na de afspraak, die een beetje uitgelopen is, rijd ik direct door naar huis. Na het eten open ik nog eenmaal de laptop, want de hovenier was niet onder de indruk van mijn kleurkeuze.
Het plaatje hierboven laat zien dat ik gedurende de dag inderdaad voldaan heb aan de 3 belangrijke peilers. Ik heb elk moment kunnen benutten om te werken #1, kon buiten kantoor e-mails lezen en beantwoorden #2 en heb de technologie die ik tot mijn beschikking heb gebruikt om in de auto een nuttig gesprek te voeren met één van mijn collega's #3.
Zit je lekker?
Er is al veel geschreven over de nadelen van mobiel werken op financieel en sociaal vlak. Ik ga dan ook niet te veel aandacht besteden aan het probleem van de baas, die voor zijn personeel allerlei apparaten moet aanschaffen om inderdaad buiten kantoor te kunnen werken, of ik als de grafisch ontwerper die zelfs thuis geen 5 minuten meer leeft zonder eenmaal op zijn telefoon e-mail te hebben gelezen.Ik zie vooral veel problemen met de manier waarop we op het moment met ons lichaam om gaan. We werken overal en we vinden het prachtig. We voelen ons goed bij het feit dat we meer kunnen doen, dat we overal werk kunnen verzetten, en vooral ook dat de baas daar heel blij mee is. Maar voelen we ook die rug trekken als we thuis de laptop op de koffietafel hebben staan, of de nek stijf worden als we aan een te laag tafeltje zitten in een cafeetje? Het probleem met mobiel werken is dat eigenlijk geen enkele plek waar we dat doen aangepast is om daadwerkelijk lekker te kunnen werken. We missen op die plekken de juiste tools om lekker te zitten, een goede houding aan te nemen en deze ook te houden. De eettafel is om aan te eten, de autostoel is ontworpen om ontspannen achterover te zitten en het koffietafeltje bij die klant is... Naja, vul maar in.
Mobiele pijntjes
De producten die ons het werken buiten de kantoormuren zoveel makkelijker hebben gemaakt, zijn ook de producten die wat betreft de gezondheid geen hoog cijfer scoren. Denk hierbij aan de telefoon, de laptop en meer recent de tablet. Ze doen het goed als we praten over mobiliteit, maar enorm slecht als het gaat om de gezondheid van de persoon die ze gebruikt. Kijk vandaag eens goed om je heen en zie wat voor bizarre houdingen mensen aannemen als ze aan het werk zijn met hun telefoon of laptop. Kromme ruggen, scheve nekken, opgetrokken schouders, je hoeft geen specialist te zijn om te zien of iemand goed of slecht zit.BYOD
Met 'Bring Your Own Device' hebben we het probleem eigenlijk nog groter gemaakt. Want door dit principe, waarbij eigen spullen zoals telefoons, laptops en tablets mee worden genomen naar het werk, brengen we deze ongezonde apparaten mee naar de plek waar we juist de mogelijkheid hebben om eens een paar uurtjes gezond te kunnen werken. De computer wordt de deur uit gedaan en de monitor is ook overbodig geworden. We hoeven ineens geen eigen werkplek meer te hebben, maar zitten aan een bureau waar onze 30 centimeter langere collega normaal gesproken aan zit. In een te grote stoel, aan een te hoog bureau. Voetjes van de vloer en de ellebogen op schouderhoogte.
Maak mobiel duurzaam
Laten we niet vergeten dat een mobiele werknemer nog altijd niet opweegt tegen een zieke werknemer. Meer dan de helft van de laptop gebruikers heeft last van de polsen, nek en andere gewrichten. We werken onszelf op deze manier rustig de ziektewet in. En dan is mobiel werken ineens niet meer zo productief en flexibel als we dachten. Ik ben een voorstander van mobiel werken, maar denk daarbij ook zeker aan mijn eigen gezondheid. Er zijn genoeg maatregelen die genomen kunnen worden om mobiel werken gezond(er) te maken. Hier schrijf ik de volgende keer meer over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten