Dit doet ergonomisch werken met je
1. het is gezonder 2. het is veiliger 3. het is comfortabel 4. het verhoogt productiviteit
Ergono-wie?
"Hoe zei je? ergonomisch werken?". Het zegt je misschien niet 1-2-3 iets, maar het is een onderwerp dat belangrijker is dan ooit. Niet gek ook als je je bedenkt dat we met zijn allen steeds meer uren van onze dag achter ons bureautje zitten. Voor vermaak, dan wel voor werk. En zijn we ons dan bewust van onze houding? Ja, vaak als de pijntjes al beginnen...
Afbeelding 1: ergonomisch ingerichte werkplek |
Wat is ergonomie?
Wat betekent ergonomie nu eigenlijk? Een kleine google search levert al snel een duidelijke definitie op;
Ergonomie gaat over de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Er zijn drie belangrijke vlakken op het gebied van ergonomie;
1.fysieke ergonomie
2.cognitieve ergonomie
3.organisatie ergonomie
In dit bericht ga ik voornamelijk in op de fysieke ergonomie. Het gaat er hierbij om dat deze producten op zo’n manier zijn ontwikkeld dat jij er optimaal door kunt functioneren.
Toepassing van fysieke ergonomie
Er wordt nog te weinig aandacht besteed aan een ergonomische werkhouding. Mensen weten vaak wel dat ze goed moeten zitten om geen last van hun rug te krijgen, en zo nu en dan een stukje moeten lopen om pijntjes te voorkomen.
Ergonomie gaat echter veel verder dan deze basis principes. Het kan er voor zorgen dat je beter, fijner en langer geconcentreerd kunt werken. Je voorkomt er zelfs vervelende blessures mee aan bijvoorbeeld de arm, pols of nek (RSI noemen we het ook wel, een woord waar menig werkgever allergisch voor is).
De juiste werkhouding
Het is de basis van ergonomisch werken. Je kunt alle randzaken nog zo goed op orde hebben, zonder een solide basis hebben alle goede bedoelingen geen nut. Het is ook nog de makkelijkste aanpassing, waar de meeste mensen erg veel baat bij zullen hebben.
Stap 1: De zithouding is erg belangrijk. Dit begint bij het afstellen van de stoel. Dit is waar je op moet letten;
- Zet je zitting op een hoogte dat je voeten plat op de grond staan.
- De hoek tussen boven- en onderbenen moet minimaal 90˚ zijn, het liefste wat groter. Als je stoel niet laag genoeg komt kun je een voetsteun gebruiken.
- Zorg dat je genoeg ondersteuning hebt in de holte van je rug. Een goede stoel heeft een aanpasbare lendesteun. Zorg dat je licht achterover zit, dus in een grotere hoek dan 90˚.
- Stel je armleuning in zodat de boven- en onderarm in een hoek van minimaal 90˚ staan. Ook hier is het beter als de hoek iets groter is.
- Laat je schouders ontspannen hangen en voorkom dat je ze moet optrekken.
Je hebt nu de basis voor een goede ergonomische werkhouding. Vanaf hier kijken we verder naar andere belangrijke factoren.
Stap 2: Het bureau is de plek waar veel aan gewerkt wordt, en dus een cruciale factor. Dit is waar je op moet letten;
- Stel de hoogte van het bureaublad gelijk aan de hoogte van de armleuning. Is het bureau niet af te stellen? Zet dan je stoel wat hoger en neem een voetsteun om alsnog de benen in een hoek van 90˚+ te krijgen. Zet je voeten in ieder geval niet op het onderstel van je stoel!
- Zorg voor voldoende vrije beenruimte onder het bureau. Voorkom scheef zitten door het plaatsen van ladenkastjes, prullenbakken etc.
Nu zit je goed en heb je een werkblad voor je liggen dat op jouw ideale afmetingen is afgesteld.
Stap 3: De volgende stap is het meestgebruikte item op het bureau; het beeldscherm. Dit is waar je op moet letten;
- Zet het beeldscherm ongeveer op de afstand van een gestrekte arm.
- Laat het beeldscherm eerst uit staan en check of er geen licht in valt, zoals TL-licht of zonlicht.
- De bovenkant van het beeldscherm is op ooghoogte. Het beeldscherm kan verhoogt worden met bijvoorbeeld een monitor arm of een muur beugel.
- Bij een laptop kun je gebruik maken van een laptop standaard.
- Als je blind kunt typen mag het scherm wat hoger staan omdat je niet veel naar beneden hoeft te kijken.
Stap 4: Je werkhouding ziet er nu ongeveer zo uit als op de afbeelding hiernaast, het enige wat nog ontbreekt zijn de tools die we nodig hebben om onze computer te bedienen; een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis. Dit is waar je op moet letten;
toetsenbord
- Een toetsenbord moet smal zijn
- Als het toetsenbord aan de voorkant op pootjes staat, duw deze dan terug. Door een schuin toetsenbord gaan de polsen buigen en voor RSI klachten zorgen.
- Leg het toetsenbord 8 á 10 centimeter van de rand van het bureau.
muis
- Stel je muis zo in dat je hem niet steeds op hoeft te tillen om over je hele beeldscherm te kunnen scrollen.
- Gebruik een polssteun om een gebogen pols te voorkomen.
- Beweeg de muis niet vanuit de pols maar vanuit de onderarm.
Stap 1 tot 4 kunnen we rekenen tot de absolute basis van een ergonomische werkhouding. Zeker tijdens computerwerk zitten we 99,9% van de tijd (1) en hebben we een bureau (2) nodig om het beelscherm (3) op de juiste hoogte te plaatsen. Met het juiste toetsenbord en een muis (4) zijn aan de basis voorwaarden voldaan.
Stap 5: De laatste stap in het verkrijgen van een goede werkhouding is het gebruik van op jouw werkzaamheden afgestemde additionele producten. Je kan denken aan de volgende producten;
- Pols en arm ondersteuning om nog fijner te werken met toetsenbord en muis
- Op een papier houder, ook wel documenthouder genoemd, plaats je documenten die je makkelijk af moet kunnen lezen. Ze liggen in een fijne leeshoek en op een betere hoogte dan wanneer je ze op het bureau legt. Je voorkomt het steeds naar voren en opzij buigen van je hoofd.
Waar moet je nog meer op letten?
Als de basis van het ergonomisch werkplek gelegd is kun je verder kijken om de werkomgeving ergonomisch helemaal op orde te maken. Hier volgen de belangrijkste punten;
- Voldoende ruimte op het bureau geeft niet alleen een opgeruimde en nette uitstraling, het werkt ook een stuk fijner. Die ruimte creëer je bijvoorbeeld met een CPU houder, die je computer onder het bureau laat hangen. Het is ruimtebesparend en je bent af van dat vervelende gezoem.
- Uit onderzoek is gebleken dat een goed verlichte werkplek de productiviteit aanzienlijk kan verhogen. Afgezien van de verlichting aan plafond en muren kan een goede bureaulamp ook veel bijdragen. Je leest en schrijft makkelijker als je werkplek goed verlicht is.
- Werk kabels onder het bureau en over de vloer netjes weg. Het bevordert de veiligheid (geen struikelpartijen) en het ziet er opgeruimd en netjes uit. Het recept voor een motiverende werkomgeving. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kabelhoes en/of kabelgoot.
Welke conclusie kunnen we trekken?
Hier komt het op neer wat betreft fysieke ergonomie; Het gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven. Er is enorm veel te doen aan een ergonomische, en dus gezonde werkplek. En de basis daarvan is zeer laagdrempelig. Je kunt een heleboel zelf en kosteloos doen, zoals het afstellen van de stoel en het bureau.
Wil je verder gaan in het creëren van een gezonde werkplek, dan is het een idee om eens rond te kijken op internet. Er zijn genoeg aanbieders die mooie oplossingen hebben. Hieronder hebben we er een drietal voor je onder elkaar gezet.
Bedankt voor de tips! Op de zaak zijn we hier nu ook naar aan het kijken, en nu zijn er nieuwe bureaustoelen en steunen voor je pols bij de computermuizen aangeschaft.. was wel nodig en nu heeft iedereen een veel gezondere werkplek. Fijn artikel!
BeantwoordenVerwijderen