De voordelen en nadelen van een ergonomische muis - Met zijn rare vorm
Ergonomie is een steeds belangrijker begrip geworden de afgelopen jaren. Omdat er steeds meer met de computer, laptop, tablet en telefoon wordt gewerkt, maar ook omdat mensen zich steeds meer bewust zijn geworden van de potentiële fysieke ongemakken op zowel de korte als lange termijn door het gebruik van deze apparaten. En dus wordt er gezocht naar oplossingen voor pijntjes of mogelijke pijntjes. In het geval van de computer of laptop komt dit vaak neer op de muis. Niet gek. Deze krengen zorgen in de meeste gevallen ook voor de eerste ervaring met pijntjes door pc of laptop gebruik.
De oudste muis ter wereld
De oudste muis ter wereld
De computermuis bestaat al zo'n 50 jaar. Ingenieur en uitvinder Douglas Engelbart ontwikkelde het eerste exemplaar in 1963. De reden waarom hij het een muis noemde was de draad dat vanaf het apparaatje als een staart naar de computer liep. Het apparaatje had een houten vierkanten behuizing. Engelbart is er trouwens niet rijk mee geworden; het patent van de muis lag bij zijn werkgever. Ook die heeft er vrij weinig mee kunnen verdienen aangezien het patent al verlopen was voordat computermuizen massaal werden gebruikt bij pc's. Dat was trouwens de Macintosch 128K van Apple in 1984.
Ergonomische voordelen
Ergonomische muis. De toevoeging 'ergonomische' heeft hij te danken aan de fysieke voordelen die hij meebrengt voor de gebruiker. De muis valt dan ook direct op door zijn unieke vorm, die hem zijn 'gezonde' eigenschappen meegeven. De grootste voordelen die je ondervindt met een ergonomische muis zijn;
- Een goede ergonomische muis ondersteunt de volledige hand. Je kunt dus al je vingers er op kwijt. Een normale muis heeft eigenlijk geen plek voor de pink. Deze schuift tijdens het werken dan ook vaak over het bureau heen. Niet erg prettig.
- De hand behoudt zijn natuurlijk 'handshake' houding, waardoor de spieren in hand, pols, arm en schouder ontspannen blijven. De natuurlijke houding van je hand kun je heel makkelijk zelf zien. Ga maar eens rechtop staan met je armen losjes langs je lichaam. Wat valt op? De palmen van je handen wijzen naar binnen. Een traditionele muis gooit deze houding compleet van tafel en dwingt je om je hand en arm te draaien. Tel daar ook nog een gebogen pols bij op en je hebt: pijn.
- De productiviteit gaat omhoog. Verminderde spanning op de spieren en dus minder blessures zorgen voor een gezondere werkhouding. Als je minder vaak hoeft te pauzeren om je hand, pols of arm even rust te geven kun je meer doen. Heuj!
Dus wat er nu precies NIET goed aan een ergonomische muis?
Een veel gehoord nadeel aan de ergonomische muis is iets wat bij praktisch elke verandering optreedt; wij mensen houden niet van verandering. We willen niet, we doen het niet. Het kost alleen maar moeite en het zal wel niet zo veel opleveren.
Een onderzoek uit alweer 1999 laat 2 interessante uitkomsten zien. In dit onderzoek werden proefpersonen met zowel een traditionele als een ergonomische muis een paar weken aan het werk gezet. Één van de conclusies is een zojuist besproken voordeel; een verminderde spanning op de pols. Mooi, maar wij willen natuurlijk weten wat dat nadeel is.
Het zal je verbazen, maar hoewel het onderzoek aantoonde dat de ergonomische muis een positief effect had op de houding van de pols waren de proefpersonen niet te spreken over het comfort van de muis. Ze vonden de traditionele muis comfortabeler werken en konden hier ook daadwerkelijk meer handelingen mee verrichten. Hiernaast zie je de resultaten, waarin 'Mouse A' een traditionele en 'Mouse B' een ergonomische muis is. De onderzoeker geeft in de conclusies van zijn onderzoek aan dat de negatieve ervaringen en de verminderde snelheid van de handelingen oorzaak kunnen hebben in het vrij korte tijdsbestek van het onderzoek.
Is die verandering dan echt de reden dat er nog zo vaak met een traditionele 'slechte' muis wordt gewerkt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten